Budeşti. Lucia Lefter: „Vreau să-mi duc proiectele mai departe”

0
132

„Vreau să candidez ca să-mi duc proiectele mai departe. În primul rând alimentarea cu apă la Gruiu și Buciumeni, două localități unde este mare nevoie de acest lucru. Iluminatul public. Și aici mai avem de lucru și vom duce acest proiect la finalizare. La noi, fiind vorba de oraș este mai greu să accesăm proiecte europene. Tot ce facem, facem numai din bugetul local. Cu alte cuvinte un oraș are mari probleme la accesarea de fonduri europene dar ne vom descurca. Problema mare la noi este că lumea solicită locuri de muncă și nu avem unde să-i angajăm. Am avut două firme puternice care s-au mutat în Bulgaria pentru că acolo sunt taxele și impozitele mai mici…”, ne-a mai spus primăriţa oraşului Budeşti.

Prefectura Călăraşi „adoră” gunoaiele de la Budeşti? Altfel…

Imediat ce zăpezile s-au topit, oricine ar fi trecut prin Budeşti, ar fi dat cu ochii de grămezile de gunoaie, aruncate mai peste tot, dar mai cu seamă chiar pe strada pe care se află şi primăria oraşului. Pornind de la acest aspect, destul de neplăcut, am vrut să vedem cun se efectuează serviciile de salubrizare la nivelul localităţii şi cea mai îndreptăţită persoană care să ne explice cum stau lucrurile a fost primăriţa oraşului Budeşti Lucia Lefter.

„În Budești nu avem o societate de salubrizare. Aceasta a fost desființată cu ani îm urmă, dar printr-o hotărâre a consiliului local s-a înființat o altă societate, SC Salubris SA, cu asocoiat unic CL. Din păcate, nu a funcționat niciodată pentru că nu a avut autorizație și nici nu s-a putut obține pentru că nu există utilaje. În acest sens, am încercat cu reprezentanții din cadrul consiliului local să dăm spre folosință gratuită mai multe utilaje, pe care le avem luate prin fonduri europene. Numai că, această hotărâre a fost atacată de Prefectura Județului Călărași și în acest moment suntem la Curtea de Apel București. Pe noi nu ne interesează ce firmă obține avizul, noi vrem să avem un oraș curat. Pur și simplu ne-au blocat. Noi avem o singură mașină și nu percepem nicio taxă pentru ridicarea gunoaielor. În aceeași situație se află și comuna Vasilați, dar la ei Prefectura nu a atacat hotărârea”, ne explică primăriţa Lucia Lefter, adăugând că şi la Budeşti a fost găsită aceeaşi soluţie, şi anume aceea de a folosi utilajele pentru strângerea gunoaielor de grajd și la strângerea deșeurilor necontrolate, dar au fost puși într-o situație jenantă de către Prefectura Călăraşi.

„Este normal ca şi cetățenii să fie nemulțumiți. Până la urmă este vorba de un oraș. În mod corect trebuie încheiat un contract cu o firmă de gunoi unde să ducă acele deșeuri la o groapă de gunoi și totul să fie colectat…”, ne mai spune primăriţa, însă cu toate acestea, problema colectării şi strângerii gunoiului rămâne tot nerezolvată, o vină purtând-o în acest sens şi Prefectura Călăraşi care, în ceea ce priveşte o situaţie similară ar fi fost agreată la Vasilaţi, dar la Budeşti, nu! Explicaţia, chiar dacă pare de necrezut, poate fi pusă şi pe criteriu politic.   

Spitalul Budeşti… tot în conservare!

De altfel, ce să mai vorbim de gunoie, dacă administraţia locală, nu a găsit înţelegere şi sprijin, nici până în momentul de faţă, în ceea ce priveşte redeschiderea Spitalului Budeşti, închis de Guvernul Boc. Clădirea a rămas cu uşile închise, în ciuda promisiunilor de tot felul ale oamenilor politici de pe la toate partidele cum că „vor face şi for drege” pentru deschiderea unităţii de sănătate.

„Spitalul are personalitate juridică, este preluat de consiliul local fără datorii, este în conservare, fără aviz de funcţionare”, de-a declarat Lucia Lefter, precizând că nu se pune problema de a fi solicitate fonduri pentru deschiderea lui, ci doar avizul de funcţionare. Din păcate, nimeni nu s-a mai interesat de repunerea în circuitul medical al acestui obiectiv, dar nici măcar de transformarea lui într-un centru multifuncţional care să deservească necesităţile cetăţenilor din zonă. Probabil că, în afară de consiliul local al oraşului Budeşti, pe nimeni nu mai interesează redeschiderea spitalului.

Primăria Budeşti vrea parc în oraş, Prefectura, ba!

Edilul ne spune că îşi doreşte ca vizavi de primărie să amenajeze un parc, doar că şi în acest caz, a întâmpinat o opoziţie din partea Prefecturii Călăraşi.

„Vizavi de primărie vrem să amenajăm un parc foarte frumos pentru că la Budești nu avem așa ceva. Și aici avem o problemă. Este vorba de 1200 mp, dar Prefectura ne-a amenințat că ne va ataca în contenciuos pentru că, spun ei, ar trebui să punem în posesie anumiți cetățeni. Aici nu se pune problema. Terenul pe care vrem să facem parcul aparține Spitalului din Budești care nu funcționează, e vorba de o suprafață de teren din curtea spitalului care aparține primăriei, deci nu vedem niciun impediment din acest punct de vedere. Practic, Prefectura Călăraşi ar dori să punem în posesie anumiți indivizi, cum ar veni „în mijlocul târgului„ care nu au nicio treabă. Eu cred că dacă nu reușim pe cale amiabilă, vom reuși în instanță”, este de părere edilul oraşului Budeşti.   

Din câte se pare între administraţia locală a oraşului Budeşti şi Prefectura Călăraşi există o continuă „luptă”, care nu poate decât împiedice dezvoltarea pe care şi-o doreşte conducerea localităţii. Procese cu salubrizarea, ameninţare cu atac în contencios administrativ dacă se va construi un parc şi mai nou, Prefectura i-a mai pus „beţe-n roate” administraţiei locale pentru că nu a fost de acord cu nişte taxe. 

„Din 2007 s-a hotărât în cadrul Consiliului Local, pe mai multe zone, ca cei care locuiesc în satele mai puțin dezvoltate să plătească o taxă mai mică în funcție de condițiile pe care le au. Oamenii au fost de acord numai Prefectura ne-a atacat din nou. De această dată Tribunalul Călărași ne-a dat drept de cauză și am câștigat. Să vedem ce vom face mai departe…”, ne-a mai spus, cu un soi de amărăciune în glas, primăriţia Lucia Lefter.

Proiecte pentru încă un mandat

Cu toate problemele pe care le întâmpină în administrarea oraşului primăriţa Lucia Lefter, îşi doreşte să mai candideze pentru încă un mandat în funcţia de primar al oraşului. Este convinsă că mai are multe de făcut şi că trebuie ca proiectele începute să fie finalizate.

„Continuăm cu alimentarea cu apă care urmează să ajungă și la sate, dar şi cu lucrări de eficientizare a energiei electrice. În Budești am reușit acest proiect și vom face și la sate. Avem în plan pentru 2016 și asfaltarea unor străzi importante din Budești, dar și la Gruiu și Buciumeni, iar aici suntem deja la stadiul de avize”, a adus în discuţie o parte din proiectele sale, primăriţa Lucia Lefter.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

five × two =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.