„Unirea este puterea unei naţiuni” – program artistic la şcoala din Roseţi

0
62

Astfel, coordonaţi de prof. Cristina Dumitru elevii claselor a VII-a A şi a VIII-a A s-au întrecut în realizarea unor postere dedicate domnitorului Cuza şi Micii Uniri. La încheierea activităţii prof. Daniel Felea, directorul Şcolii Gimnaziale “Iancu Rosetti” i-a felicitat pe elevii participanţi la acest eveniment.

„Dragi elevi, nu trebuie să uităm să cinstim mereu faptele măreţe ale înaintaşilor noştrii. Acestea să rămână pentru noi pilde şi faruri luminoase de urmat”, a spus directorul instituţiei de învăţământ din comuna Roseţi.

Pe parcursul acţiunii desfîşurate la Şcoala Gimnazială "Iancu Rosetti", elevilor le-a fost amintit faptul că în 1859 s-a realizat Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza.

"Într-o dimineaţă – Nicolae Grigorescu îi relatează lui A. Vlahuţă – "ne vine vestea că s-a ales  Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am vazut eu ce va sa zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da' unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie”. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza  a fost ales cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova. În drum spre Constantinopol, delegaţia Moldovei s-a oprit şi la Bucureşti influenţând pe reprezentanţii Partidului Naţional din Adunarea Electivă. Entuziasmaţi de victoria obţinută de confraţii unionişti moldoveni, deputaţii munteni din Adunarea Electivă dau votul lor la 24 ianuarie 1859, aceluiaşi Alexandru Ioan Cuza transpunând astfel, în fapt, peste prevederile Convenţiei de la Paris, dorinţa naţiunii române", a precizat, cu referire la evenimentul sărbătorit, prof. Cristina Dumitru.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

20 − eighteen =