Călărășeni, dormiți liniștiți, Tenaris ne poluează!

0
166

În urma unei solicitări adresată Gărzii de Mediu Călărași, am descoperit faptul că cele mai mari probleme legate de mediul înconjurător le au cei de la Tenaris Silcotub. Societatea este de mult certată cu mediul înconjurător și îi poluează pe călărășeni fără niciun pic de jenă. Banu' să iasă! Garda de Mediu Călărași a sancționat societatea Tenaris cu suma de 5000 lei privind nerespectarea Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, art 79, alin. 2, lit. b., adică: (obligaţia de a se supune tuturor procedurilor şi cerinţelor legale care conduc la prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra aerului înconjurător şi a mediului ca întreg).

SC Silcotub mai are și alte probleme legate de funcționarea instalației de captare și de epurare a gazelor arse și diminuarea emisiilor de pulberi.  Practic, praful acela gros pe care-l vedem mai aproape în fiecare zi ieșind pe furnalele societății Silcotub aflată la ieșirea din Călărași, conține metale grele și este considerat un deșeu periculos.  În 2014, ziarul nostru a publicat un material în care atrăgea atenția opiniei publice referitor la sistemul de emanare a gazelor arse. Încă din 2014, societatea ne mințea pe față, printr-un comunicat că:  „investiţia în sistemul de captare şi epurare a gazelor arse rezultate din procesul de elaborare a oţelului,  este un proiect în valoare de 12 milioane USD, a cărui primă etapă a fost realizată în 2012 şi care va fi finalizat până la sfârşitul acestui an„, Olivera Iezdimir, Responsabil Comunicare -Tenaris. Mai pe românește, câinii latră, ursul merge!

O altă societate care nu respectă mediul înconjurător este Saint Gobain Glass. La ultimul control efectuat pe 26.05.2015, Garda de Mediu Călărași a interzis societății depozitarea direct pe sol a oricărui tip de deșeu. Societatea a primit și anumite sancțiuni mult mai drastice la controalele efectuate în anii trecuți, însă la controlul efectuat în această lună Garda de Mediu nu a dat nicio sancțiune. 

Mirosul neplăcut care ne mută nasul, în special vara pe perioada de căldură vine cel mai probabil de la Izocon. Ultimul control al Gărzii de Mediu a fost făcut în 2013 iar de atunci societatea ar fi trebuit să ia anumite măsuri stabilite privind emanațiile de praf și metale grele. 

Facem precizarea că Garda de Mediu Călărași a efectuat anumite controale după ce ziarul Ediția a solicitat în baza Legii 544 anumite date cu privire la societățile care nu respectă normele impuse de Lege.  

Iată mai jos răspunsul Gărzii de Mediu la solicitarea ziarului Ediția: 

„Urmare a solicitarii dumneavoastra adresata Comisariatului Judetean Calarasi din cadrul Garzii  Nationale de Mediu, unde s-a inregistrat cu numarul 4/RP/26.05.2015, va comunicam urmatoarele:

            1. SC SILCOTUB SA Zalau, punct de lucru municipiul Calarasi

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 110/28.05.2015

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

Ø  Se va asigura mentinerea in parametri normali de functionare a instalatiei de captare si de epurare a gazelor arse pentru a preveni poluarea atmosferei cu pulberi si substante periculoase.

Ø  Se vor lua toate masurile ce se fac necesare pe parcursul desfasurarii activitatii privind diminuarea emisiilor de pulberi de pe amplasament si antrenarea lor in mediul inconjurator.

Ø  Se va respecta masura stabilita privind inchiderea portilor de la depozitul intern de fier vechi, pe timpul noptii (intre orele 22:00 – 6:00)

–                sanctiuni aplicate: o amenda contraventionala, in valoare de 5000 lei, pentru nerespectarea Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator, art. 79, alin 2, lit b

2. SC SAINT GOBAIN GLASS ROMANIA SRL Calarasi

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 109/26.05.2015

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

Ø   Se va asigura desfasurarea activitatii astfel incat emisiile de poluanti in mediu sa se incadreze in valorile prevazute in Autorizatia Integrata de Mediu

Ø    Se interzice depozitarea direct pe sol a oricarui tip de deseu.

–          sanctiuni aplicate: 0

3. SC IZOCON MC SRL – ABATOR Cuza Voda

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 416/24.10.2013

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

Ø  Se vor efectua buletine de analiza bacteriologica a cenusii  rezultata din incinerarea deseurilor din abatorizare si fermele zootehnice pe semnestul II 2013 si buletin de analiza pentru apa uzata evacuata de la abator pe anul 2013.

Ø  Se va asigura evacuarea dejectiilor solide detinute de unitate pe terenuri agricole pentru a evita formarea de stocuri

Ø  Se vor lua masuri de combatere a mirosurilor neplacute prin utilizarea de substante special destinate (inhibitori de mirosuri) care se vor adauga in apele uzate rezultate de la abator si halele de crestere porci. Se va tine o evidenta a substantelor utilizate

–          sanctiuni aplicate: 0

4. SC AVICOLA DRAGOS VODA SA

4.1 Ferma 1 DragosVoda; 

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 49/31.10.2013

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

– sanctiuni aplicate: 0

4.2 Ferma nr.2  Dragos Voda;  

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 207/20.06.2013

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

– sanctiuni aplicate: 0

4.3 Ferma nr.3 Dragos Voda,

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 45/26.02.2015

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

– sanctiuni aplicate: 0

4.4 Ferma nr.4  Dorobantu,    

4.5 Ferma nr. 4 Ivanesti – Dragos Voda

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 200/04.11.2014

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele: 0

– sanctiuni aplicate: 0

5. SC ROMPLY MEROPS SRL – CALARASI

– ultimul control: Raport de inspectie inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 195/27.10.2014

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

Ø  Se va finaliza efectuarea buletinului de analiza pe anul 2014 pentru emisiile atmosferice de la centrala termica la indicatorii prevazuti in autorizatia de mediu.

–                sanctiuni aplicate: 0

6. SC PREFAB SA

– ultimul control: Nota de constatare control tematic inregistrat la GNMCJ Calarasi cu nr. 325/11.09.2014

– masuri stabilite privind emanatiile de praf si/sau alte metale grele:

Ø  La punctul de lucru societatea are obligatia de a desfasura activitatea de extractie agregate minerale numai in baza actelor de reglementare valabile si cu respectarea prevederilor legislatiei de mediu in vigoare si in special cu respectarea legislatiei privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice

 – sanctiuni aplicate: 0„

       Comisar Sef – Ion NEAGU

 

Drept la replică – Tenaris

Am citit cu interes articolul „Călărășeni, dormiți liniștiți, Tenaris ne poluează!” pe care l-ați publicat ieri, 22 iunie a.c., pe www.editia.ro(http://www.editia.ro/articole/calaraseni-dormiti-linistiti-tenaris-ne-polueaza), și considerăm că este cazul nu doar la un drept la replică, cât mai ales la corectarea informaților eronate prezentate. Nu vorbim despre un alt punct de vedere asupra subiectului, e vorba de datoria Dvs. ca jurnalist de a informa corect publicul cititor.

Nu putem decât să intuim că modul în care Garda de Mediu a structurat informația transmisă v-a făcut să interpretați aceste date ca fiind aferente anului curent, ceea ce este incorect. Asta face ca articolul să conțină informații false încă din chapeaux: TenarisSilcotub nu a primit nicio amendă în anul 2015 de la Garda de Mediu din Călărași.

Din contra, ultimul control efectuat în data de 28 mai 2015, la oțelăria din Călărași, a fost încheiat de către agenții Gărzii de Mediu fără ca aceștia să constate niciun fel de neconformitate. Controlul a vizat aspecte complexe din activitatea noastră, activități incluse în autorizația de mediu (monitorizare, analize specifice, managementul deșeurilor,etc.) iar raportul încheiat cu această ocazie atestă conformarea deplină cu toate cerințele legale în vigoare, iar măsurile enumerate vizează menținerea situației actuale pentru a preveni poluarea. De asemenea, controlul a constatat și finalizarea investiției în sistemul de captare și epurare a gazelor arse, pe care Dvs., fără nicio explicație concretă și realistă, o puneți sub semnul întrebării în cadrul materialului.

Prin urmare, vă rugăm ca de urgență să reconsiderați materialul redactat. Considerăm ca menținerea online a articolului în forma actuală este o dovadă de dezinformare a publicului larg și un atac la imaginea companiei.  Suntem siguri că Garda de Mediu Călărași vă poate ajuta cu explicații suplimentare și mai detailate.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

five + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.