Călăraşi. Sângele tău poate salva o viaţă. Nu sta pe gânduri, donează!

0
29

Cum ar fi să te afli pe masa de operaţie şi, în timpul intervenţiei chirurgicale, viaţa ta să depindă de câteva grame de sânge pe care să nu le ai? Poate însemna o adevărată tragedie dacă cineva, undeva, a ales să tracă indifenet pe lângă un centru de transfuzii sanguine. „De ce să donez?”, ar fi întrebarea pe care ne-o punem, probabil, atunci când privim la vreo campanie în care suntem îndemnaţi să acordăm şansă la viaţă unui seamăn care are nevoie urgentă de „lichidul vieţii”. Răspunsul ar trebui să fie acesta: „Poate chiar eu să fiu acela care ar putea avea nevoie de sânge! Sau poate mama, tata, fiul, fiica… Poate chiar un necunoscut!”

Conştienţi fiind de o asemenea conduită civică, nimic nu ne împiedică să mergem la Centrul de Transfuzie Sanguină Călăraşi, acolo unde în permanenţă este mare nevoie de sânge. Sub sloganul „Fii alături de noi ca împreună să salvăm o viaţă de om”, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Călăraşi face un apel către toată populaţia judeţului pentru a participa la acţiunile de donare de sânge, organizate zilnic, atât la sediul instituţiei din str. Bărăganului nr. 1 (incinta Policlinicii nr.2), între orele 8:00 – 11:00, de luni până vineri, cât şi la Punctul de Recoltare Olteniţa – str. Argeşului nr.123 (Spitalul Municipal), în scopul salvării de vieţi omeneşti.  

„La noi este permanentă nevoie de sânge, pentru că nevoia de sânge care ni se solicită de la unităţile spitaliceşti din judeţul Călăraşi, dar şi din Bucureşti, este mult mai mare, este dublă decât avem noi. Avem nevoie de donatori, de toate grupele de sânge care să fie în stare de sănătate bună, nă nu aibă hepatită, TBC, să nu fie răciţi, să nu fie alcoolici, să nu fie nici în stare de mahmureală, fără niciun fel de boală contagioasă, fiecare după cum îşi cunoaşte starea de sănătate. Persoanele care vor să doneze sînge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi puţin peste 50 de ani, să aibă greutate puţin peste 60 kg, depinde şi de structura şi de sănătatea fiecărei persoane care vrea să doneze sânge. Vin pe zi între trei şi cinci donatori, dar se mai întâmplă să avem şi 10 persoane care vor să doneze. Donatorii trebuie să aibă o stare bună de sănătate, să mănânce bine, să se ferească de eforturi mari în ziua donării, dar şi a doua zi după, să se ferească de soare sau de ger. De asemenea, trebuie să punctăm că o persoană care donează sânge nu se va confrunta niciodată cu boli de tensiune sau cardiovasculare, bineînţeles că trebuie să renunţe la excese cum ar fi alcoolul, tutunul, grăsimile, dulciurile. Şi în afară de faptul că un donator îşi îmbunătăţeşte starea de sănătate, acesta face şi o faptă bună pentru cei ce au mare nevoie de sânge”, a declarat pentru www.editia.ro, biolog Niculina Ginghină, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi.  

Potrivit as. Olga Achim, de la începutul anului numărul aproximativ al persoanelor care au donat sânge a fost de 1177 persoane, pe an înregistrându-se în jur de 2700 donatori.  „Persoanele care acceptă să doneze sânge trebuie să ştie că vor primi în compensaţie, 7 tichete de masă în valoare totală de 65,45 lei, o zi scutire medicală plătită de la locul de muncă, dar şi un bilet de transport gratuit dus-întors, la fiecare donare, pentru cei care se deplasează din orice localitate a judeţului către unul dintre cele două centre de transfuzii sanguine”, a declarat pentru www.editia.ro, as. Olga Achim.

De asemenea, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, biolog Niculina Ginghină a ţinut să precizeze că donatorul beneficiază de şi de analizarea sângelui în mod gratuit: HTLV, hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, det. Hemoglobinei, det. Anticorpi iregulari, det. De grup sanguin.

De reţinut faptul că, atunci când o persoană se hotărăşte să doneze sânge, este bine să ştie că în scopul evitării aglomeraţiilor, poate să facă o programare la telefon 0242.333.663, zilnic se pot prezenta la Centru aproximativ 10 persoane.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

two × 5 =