ADMIS pe piaţa muncii, conferinţa de lansare în regiunea Sud Muntenia

0
24

Discutiile din cadrul evenimentului au pornit de la cuvintele cheie: “impreuna” si “munca” sustrase din sloganul proiectului: “Impreuna, prin munca, putem darama bariere! Spune DA, integrarii rromilor pe piata muncii!”

Conferinta de lansare in regiunea Sud Muntenia a vizat prezentarea proiectului: obiective urmarite, servicii oferite si rezultate previzionate. In egala masura, a fost pusa in discutie necesitatea demararii unui astfel de proiect in cele 4 zone de implementare, cat si avantajele reale ale procesului de incluziune ocupaționala a persoanelor de etnie rroma.

Dupa prezentarea proiectului, a fost accentuata importanta si nevoia de constientizare a binelui comun: cu cat ii este mai bine unei categorii de persoane defavorizate, cu atat mai mult are de castigat intreaga societate. Acest bine comun ar trebui constientizat la nivelul oricarei comunitati: de la comunitati mici – in care vecinii, scoala, dascalii, autoritatile publice locale ar trebui sa se implice cu totii pentru a ajuta o categorie defavorizata, pana la nivel de macrocomunitate – adica de societate romaneasca in general, care trebuie sa-si asume si sa constientizeze importanta integrarii in munca a persoanelor de etnie rroma.

Declaratia d-nei Stan Elena, expert implementare si monitorizare in cadrul AFDSP este: „ La prima vedere, indicatorul de 225 de persoane de etnie rroma angajate pare mic raportat la 4 regiuni de dezvoltare, dar, in realitate, atingerea acestui rezultat necesita foarte multa munca. Marginalizarea, discriminarea, automarginalizarea sunt doar o parte dintre multiplele bariere pe care le infrunta grupul tinta al proiectului. Astfel, munca de teren a expertilor va fi orientata catre activitati de informare, consiliere si constientizare asupra propriei identitati si valori, persoanele de etnie rroma fiind ajutate sa-si recapete stima de sine. In acest context, rezultatele estimate si indicatorii acestui proiect sunt extrem de ambitiosi, iar atingerea lor va reprezenta un ajutor nepretuit pentru etnia rroma.”

La conferinta de lansare a proiectului in regiunea de dezvoltare Sud Muntenia au participat: reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor implicate in procesul integrarii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, printre care: DGASPC Calarasi, CJRAE Calarasi, Scoala Gimnaziala Nr.1 Razvani etc., precum si reprezentati din randul grupului tinta al proiectului.         

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului ADMIS pe piata muncii – Construirea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma din regiunile Bucuresti Ilfov, Nord Vest, Sud Est si Sud Muntenia, cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 6 Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de interventie 6.2 – „Imbunatațirea accesului și a participarii grupurilor vulnerabile pe piața muncii”

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

5 × 5 =