De ce Poienaru nu e în atenţia DNA?

0
20

De unde a pornit…

Toată povestea a pornit de la moşierul ialomiţean, Ştefan Poienaru. Latifundiarul de la Agrofam Holding Feteşti ar fi luat legătura cu unul dintre cei mai „influenţi” ofiţeri din cadrul IPJ Călăraşi, comisar şef Stelică Tănase de la, cum altfel (?!), SIF (Serviciul Investigarea Fraudelor). Acesta, din câte se pare, un bun prieten „de şpriţ” al lui Vasile Gâdea şef peste Garda de Mediu de câteva luni, dar mai cunoscut ca fost inspector şef al ITM Călăraşi, implicat în cursul anului 2010 într-un scandal mediatic vizavi de munca la negru chiar la derularea lucrărilor de modernizare al sediului acestei instituţii.

Gâdea a intrat ca musca-n lapte!

Cum mai toate afacerile bănoase se discută de obicei la „un pahar de vorbă” la fel s-ar fi întâmplat şi în cazul acesta. Stelică Tănase l-ar fi rugat pe Vasile Gâdea să intervină pe lângă Bogdan Dumitraşcu, directorul adjunct al APIA Călăraşi ca, în schimbul sumei de 40.000 de euro, să elibereze trei adeverințe pentru grupul de firme al administratorului Ştefan Poienaru (foto stanga), din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obțină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafața agricolă finanțată de Uniunea Europeană – SAPS), deși două dintre firme nu îndeplineau condițiile de eligibilitate.

Şpagă 140.000 euro în schimbul unei fraude de 5 milioane de euro?

De altfel, din postura de ofiţer la fraude, funcţie din care ar fi trebuit să combată evaziunile fiscale, în perioada august-septembrie 2013, Tănase a pretins de la administratorul Agrofam Holding Feteşti, Ştefan Poienaru în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași. Potrivit anchetatorilor, ofiţerul pretindea să are influenţă asupra lui Bogdan Dumitraşcu (APIA) și că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv. În urma acestei intervenţii şi în schimbul sumei de 100.000 euro, firma lui Poienaru ar fi beneficiat de anularea, de către APIA Călăraşi, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenție pentru perioada 2007-2011.

Presiuni…

Potrivit surselor noastre, la presiunea celor doi „împuterniciţi” de Ştefan Poienaru pentru a-i soluţiona cererile, directorul adjunct de la APIA Călăraşi, Bogdan Dumitraşcu face un denunţ la DNA pe la jumătatea lunii august 2013. De altfel, moşierul Poienaru ar fi început demersurile sale cu unele „presiuni şantajiste” la adresa lui Dumitraşcu prin subiecte apărute în presa locală. Practic, Poienaru ar fi comandat anumite subiecte denigratoare la adresa directorului APIA cu mult înainte de a-i oferi prin intermediari.

Şi fraudă şi denunţ?

Din materialul probatoriu al DNA reiese faptul că în acest caz există doi denunţători. Dacă din informaţiile noastre, Bogdan Dumitraşcu este primul care a făcut denunţul, care ar fi motivul pentru care şi Ştefan Poienaru a făcut acelaşi gest? Poate pentru faptul că-şi dorea atât de mult acele adeverinţe de la APIA prin care ar fi fraudat statul de aproximativ 5 milioane de euro? Greu de înţeles! Şi totuşi, latifundiarul de la Feteşti cu legături la SIF Călăraşi, şi nu numai, este şi el la rându-i denunţător! Să reţinem, totuşi, că potrivit surselor noastre, Poienaru ar fi făcut denunţul după cel al lui Dumitraşcu – APIA. Să fi existat scurgeri de informaţii care l-ar fi avertizat pe Poienaru despre ceea ce avea să se întâmple? Nu ştim încă, cert este că moşierul de la Feteşti este liber, în timp ce oamenii prin intermediul cărora ar fi trebuit să ajungă la APIA pentru obţinerea celor trei adeverinţe, au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.  

Ce implicare are Ghezea?

Din câte se pare una destul de importantă. Probabil este mai puţin important prin ce împrejurări cei doi prieteni, Vasile Gâdea şi Stelică Tănase au ajuns într-o locaţie ce aparţine lui Mihai Ghezea, directorul ziarului „Atac la persoană”. Interesant este altceva şi anume că, şeful Gărzii de Mediu şi ofiţerul de la fraude au fost filmaţi de către Ghezea în timp ce puneau la cale împărţirea banilor ce ar fi provenit de la Ştefan Poienaru. Numai că, la urechile noastre a ajuns că cei doi îşi doreau să împartă şpaga doar între ei, fără ca la Dumitraşcu să mai ajungă ceva, acest lucru reieşind, din câte se pare, chiar din înregistrarea video.

Cu siguranţă cazul acesta nu se va opri doar la arestarea celor doi şi suntem convinşi că, în urma investigaţiilor ce vor urma, anchetatorii vor scoate la iveală şi alte fapte ilegale comise de către aceştia. Tocmai pentru că iţele cazului duc, fără îndoială, la legături cu mari semne de întrebare, cum ar fi:

1.    De unde până unde un ofiţer de la fraude făcea intermedieri în legătură cu acte ilegale?    

2.    Pe ce se baza prietena lui Tănase cu Gâdea, ştiut fiind faptul că fostul şef de la Garga de Mediu, n-ar fi străin de unele sume de bani ce i-ar fi revenit în urma lucrărilor la spaţiul în care funcţionează ITM Călăraşi şi nu numai?

3.    Pe ce se baza prietenia ofiţerului Tănase de la fraude cu latifundiarul Poienaru astfel încât, poliţist fiind, acesta să încalge legea şi nu să o apere?

4.    Care este rolul lui Poienaru în toată această afacere, dat fiind faptul că deşi a încercat să fraudeze statul, „nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”. Să fie acesta la prima abatere de acest gen şi toate materialele apărute în presa ialomiţeană sunt doar un foc de paie sau fermierul din Feteşti a ştiut foarte bine să-şi ascundă posibilele ilegalităţi de care a fost acuzat de-a lungul vremii?

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

12 − three =