Deputat Raluca SURDU: “Regionalizarea va rezolva două dintre punctele nevralgice cu care se confruntă România”

0
33

Mă refer la adoptarea cu 18 voturi, un vot împotrivă şi o abţinere a amendamentului formulat de către PSD şi susţinut de către PNL şi de către Grupul minorităţilor naţionale care prevede ca la articolul 3, intitulat "Teritoriul", la alineatul 3 să se stipuleze că "Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii".

          Adoptarea acestui amendament și introducerea termenului de regiune în Constituție pune bazele proiectului de regionalizare a României. Vorbim despre unul dintre cele mai importante demersuri pe care actuala coaliţie de guvernare le-a iniţiat în spaţiul administrativ, din necesitatea de a se alinia şi răspunde realităţilor interne şi practicilor europeane în domeniu.

          Regionalizarea este importantă pentru că, în plan intern, autorităţile regionale vor putea adopta hotărâri care să fie în acord cu specificul local şi care să răspundă nevoilor populaţiei din aceste zone. De asemenea, acestea vor avea atribuții extrem de importante în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. Autorităţile regionale vor trebui să devină patreneri reali şi credibili ai autorităţilor de la Bruxelles, capabile să absoarbă banii europeni necesari dezvoltării zonei.

          Regionalizarea va rezolva două dintre punctele nevralgice cu care se confruntă România: slaba absorbţie a fondurilor europene şi dezvoltarea redusă a proiectelor de infrastructură economică, socială şi culturală pentru multe dintre zonele ţării.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

seventeen − four =