Memorandum semnat între USAMV –Filiala Călăraşi şi Belarus.

0
48

La eveniment au participat primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu George Filipescu, reprezentanţi ai mediului de afaceri din municipiul şi județul Călărași cu Excelenţa Sa,  Valery Mrochek, consul pe probleme economice al Ambasadei R. Belarus la București, însoțit de directorul general al companiei ”Belarus Traktor”, Nikolai Gorbaţevici, precum și de administratorul firmei ESTAGROTEH, Veaceslav Borta, dealer autorizat al companiei ”Belarus Traktor” în România. Au mai fost prezenţi deputatul Vasile Iliuţă, subprefectul Cornel Coman, preşedintele GAL, Marcel Zăgărin, primarii unor localităţi din judeul Călăraşi. Evenimentul a constituit  prilejul semnării Memorandumului de Colaborare între participanţi în scopul dezvoltării relaţiilor socio-economice şi culturale, precum şi debutul unui parteneriat educaţional la nivel universitar, pe principiul egalităţii şi avantajului reciproc. Totodată, în cadrul evenimentului s-au prezentat utilajele şi echipamentele agricole produse la uzina din Minsk şi comercializate pe teritoriul României. Specialiştii producătorilor au stat la dispoziţia celor interesaţi cu date legate de parametrii de funcţionare ai acestora, precum şi orice alte informaţii legate de exploatarea lor de către beneficiari. Oficialii din Belarus au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, dar şi cu un regal de preparate tradiţionale româneşti printre care sărmăluţe cu mămăligă, pâine de casă, produse lactate, vin din podgoriile româneşti.  

Daniel Ştefan Drăgulin: Este un început şi să nu ne oprim aici şi colaborarea dintre noi şi partenerii nostri

Daniel Ştefan Drăgulin: ”Mă bucur că astăzi se transformă în practică ceea ce am început anul trecut. Împreună cu domnul consul am pus bazele acestui parteneriat şi astăzi semnăm acest memorandum, un document pionierat pentru municipiul Călăraşi. Este un început şi să nu ne oprim aici şi colaborarea dintre noi şi partenerii nostri să se dezvolte şi împreună să putem promova utilajele din Belarus. Să arătăm întreprinzătorilor privaţi din Călăraşi că există utilaje performante, ieftine, care pot fi procurate de la dumneavoastră şi sperăm într-o colaborare eficientă pentru partenerii din acest proiect”.

Răducu Filipescu: “Începând cu anul universitar 2014 – 2015 aici să avem 4 – 5 facultăţi şi tot atâtea profiluri”

Răducu George Filipescu: “Subiectul este foarte simplu. Avem această frumoasă clădire care trebuie să devină clădirea Universităţii Agricole călărăşene. Am intrat în discuţie cu domnul rector, probabil prea târziu, ca din acest an acest loc să fie un spaţiu al viitoarei Universităţi Agricole din Călăraşi, dar probabil, începând cu anul viitor şi vom face toate aceste pregătiri, aici va funcţiona Universitatea Agricolă din Călăraşi. Nu putem să fim la o sută şi ceva de kilometri de Bucureşti şi să nu avem o universitate în acest judeţ. De foarte mult timp mă preocupă acest subiect, important era să găsim foarte clar care să fie profilul care se potriveşte foarte bine judeţului Călăraşi. (…) Aş fi foarte încântat ca zona agricolă a judeţului Călăraşi să fie păstorită de oamenii din Călăraşi care învaţă aici şi nu de cei care vin din diferite colţuri ale ţării cu gândul să plece cât mai repede. De aceea, i-am propus domnului rector, am discutat şi cu domnul primar şi avem câteva lucruri pe care trebuie să le pregătim ca începând cu anul universitar 2014 – 2015 aici să avem 4 – 5 facultăţi şi tot atâtea profiluri”.  

Deputat Vasile Iliuţă: “La Călăraşi avem nevoie de firme care să vină şi să pregătim noii studenţi pe aceste utilaje”

Deputat Vasile Iliuţă: “Cred că tractorul de la Belarus va lua locul tractorului românesc pe care noi nu l-am putut păstra. Salutăm conducerea universităţii care astăzi a reuşit să ne strângă pe toţi la un loc. Ceea ce n-am înţeles eu din semnarea acestui memorandum este dacă partenerii donează tractoarele către universitatea călărăşeană pentru ca ele să fie folosite la practică? (…) Spun acest lucru pentru că am întâlnit o asemenea situaţie în Austria. O firmă din Austria ne-a invitat într-o facultate care avea două specializări: fermierii – ingineri şi specializau cadrele tehnice, care terminau 12 clase cum e la noi studiile medii şi plecau în practică în producţie. Dar acolo toate firmele importante sponsorizau cu utilajele agricole tocmai în ideea ca elevul, atunci când ajunge în fermă să ştie cum să folosească aceste utilaje. De ca nu ar fi posibil şi la noi? Mi-e teamă că acest memorandum o să rămână doar scris… Haideţi să ne gândim cum să intrăm într-un parteneriat adevărat. La Călăraşi avem nevoie de firme care să vină şi să pregătim noii studenţi pe aceste utilaje şi ei să rămână cu dorinţa că Belarusul poate concura cu orice tractor de pe piaţă”.   

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

15 − fifteen =