ISU Călărași / Acțiunile desfășurate de pompierii militari

0
12

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Olteniţa a intervenit pe raza localităţii, pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată, care se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ două hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unei persoane neidentificate, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetaţiei uscate

 În data de 19.03.2013, ora 11.21, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Olteniţa au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii, pe Şoseaua Călăraşi, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe un teren viran, aparţinând domeniului privat român (societate comercială) .

         La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi mult fum la nivelul vegetaţiei uscate, pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, arderea extinzându-se cu rapiditate din cauza vântului puternic.

         Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unei persoane neidentificate, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetaţiei uscate.

         Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Olteniţa s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră şi 30 de minute.

        În urma incendiului, a ars vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de aproximativ două  hectare, neînregistrându-se pagube materiale.

        Trebuie menţionat că arderea ameninţa să se extindă din cauza vântului la bunurile materiale aflate în imediata vecinătate, însă pompierii militari au acţionat eficient şi au eliminat în timp util această posibilitate, salvând bunuri în valoare de 150.000 de lei

Pompierii militari din cadrul Secţiei Dragalina au acţionat pe raza localităţii Tudor Vladimirescu, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu flacără şi mult fum la nivelul unui adăpost de animale

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul unui cablu electric defect şi neizolat corespunzător.

Pompierii au reuşit să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 40.000 de lei, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 3.000 de lei.

 În data de 19.03.2013, ora 15.42, pompierii militari din cadrul Secţiei Dragalina au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze în satul Tudor Vladimirescu, comuna Perişoru, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unui adăpost de animale, proprietate individuală, aparţinând Mihaelei M.

La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul adăpostului de animale, existând pericolul de extindere a arderii şi la celelalte anexe gospodăreşti, cât şi la locuinţa proprietarei.

         Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul unui cablu electric defect şi neizolat corespunzător.

         Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Dragalina s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită (APCA), acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 50 de  minute.

        În urma incendiului a ars respectivul adăpost de animale în proporţie de 80 % şi aproximativ 50 de baloţi de paie, valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de 3.000 de lei, echipajul profesionist de stingere reuşind să salveze, printr-o intervenţie promptă şi eficientă, bunuri în valoare de circa 40.000 de lei.

Campanie de prevenire a incendiilor la fondul forestier şi vegetaţie uscată derulată de I.S.U. şi G.N.M. – Comisariatul Judeţean Călăraşi

Având în vedere situaţia operativă înregistrată în perioada 01.03-30.04.2012 la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi privind numărul mare de incendii de vegetaţie uscată de pe terenurile agricole, precum şi în gospodăriile cetăţeneşti, generat de lucrările de primăvară, în perioada 18.03-21.03.2013 cadrele Inspecţiei de Prevenire vor verifica modul de respectare a legislaţiei specifice în domeniul apărării împotriva incendiilor de către autorităţile publice locale şi vor executa activităţi de informare preventivă la gospodăriile cetăţeneşti de pe raza judeţului Călăraşi.

            De asemenea, în vederea identificării şi diminuării fenomenului de incendiere a vegetaţiei uscate şi de apariţie a incendiilor la fondul silvic, se vor planifica şi desfăşura, în cooperare cu Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, activităţi preventive comune în zonele cu risc crescut privind apariţia unor astfel de evenimente.

Măsuri de prevenire a incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti

în perioada igienizărilor de primăvară

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecarei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscată şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007. Se exceptează de la aceată prevedere executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi

Plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

ten − 4 =