“La revedere”… maestre!

0
38

Pentru că nu am reuşit să particip la proiecţia de filme, susţinută în Sala Teatrului Popular, am apelat la directorul de la acea vreme al Centrului Cultural Călăraşi,  Elisabeta Neagu, care mi-a înlesnit o întâlnire cu marele regizor. Deşi înaintat în vârstă, statura maestrului şi simplitatea cu care s-a prezentat m-a impresionat într-un mod foarte plăcut. Fără ifose de mare vedetă, mi-a răspuns cu vorba apăsată, dar şi cu o eleganţă deosebită la toate întrebările ce au fost cuprinse ulterior într-un interviu. Nu a evitat niciun răspuns şi, deşi nu mai arăta chipeş ca în perioada “comisarului Moldovan” s-a lăsat fotografiat. Momentul de atunci m-a făcut foarte fericită. Astăzi, când Sergiu Nicolaescu nu se mai află printre noi, am sufletul trist cu gândul la pierderea marilor noştri actori care tot pleacă şi tot pleacă…  Dacă pe lumea cealaltă există ceva, probabil că maestrul se pregăteşte deja să pună pe pelicula eternităţii un film cu o distribuţie extraordinară: Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Ion Marinescu, Ernest Maftei, Gheorghe Cozorici, Nicu Constantin, Jean Constantin, Toma Caragiu, Ştefan Mihăilescu Brăila, Iurie Darie, Emil Hossu, Liviu Ciulei, Ion Cojar, Marga Barbu, Dina Cocea, Ştefan Iordache, Florian Pitiş, Adrian Pintea, Şerban Ionescu…

Din păcate, marii noştri actori ne părăsesc, rând pe rând. Ne-am bucurat de ceea ce au făcut, însă Dumnezeu a ales să îi ia la El. "Cred că Dumnezeu si-a propus să îşi facă un teatru acolo în cer, că prea îi ia pe toţi marii actori", spunea prietenul lui Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan după aflarea veştii morţii altui titan al ecranului, Gheorghe Dinică. Aşadar, dacă Dumnezeu îi ia pe marii actori în cer noi cu cine rămânem? Cine ne mai încantă privirile cu filme bune? Oare în România mai există actori de talia celor care ne-au bucurat copilaria? Mai există talente remarcabile printre tinerii actori, dar nu sunt acestea valorificate? Sunt întrebări legitime ce se aud, atunci când mai pleacă dintre noi câte un mare actor, dar care încă nu primesc vreun răspuns. Însuşi Dorel Vişan spunea la un momentdat, că în curând România nu va mai avea artişti de calitate pentru că nu sunt pregătiţi alţi artisti care să le ia locul celor nu mai sunt printre noi. "Nu învăţăm nimic din aceste pierderi”, spunea cu amărăciune, Dorel Vişan. Şi avea dreptate! Poate că aceasta este marea pierdere a noastră a tuturor, a publicului care şi-a iubit pasiune marii actori şi pe care nu credea ca-i va pierde vreodată!

Să le dea Dumnezeu tuturor liniştea pe care nu au avut-o în tumultoasa viaţă dedicată micului şi marelui ecran, iar pe Sergiu Nicolaescu sunt sigură că toţi actorii noştri plecaţi în nefiinţă, îl vor întâmpina aşa cum se cuvine. Dumnezeu să vă odihnească în pace!

“La revedere”… maestre Sergiu Nicolaescu! Îţi mulţumim că ai fost contemporan cu noi!

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

2 + fifteen =