“Déjà vu”

  0
  38

  Miercuri, la deschiderea Kaufland, în timp ce oficialităţile susţineau discursuri, am avut un “déjà vu” şi, preţ de câteva minute bune, mi-au trecut prin minte secvenţe de la momentul tăierii pamblicii oficiale de la PIC Călăraşi. Era tot un sfârşit de an 2008 şi călărăşenii aşteptau cu nerăbdare să-şi facă aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă din cel mai mare magazin din municipiul reşedinţă de judeţ. Era aşa parcă o atmosferă nu numai de sărbătoare, dar ţi se părea că oraşul s-a schimbat, era mai viu, mai vesel, spre ieşirea spre Slobozia era un dute – vino de maşini permanent… Ce să mai vorbim, era anul 2008, un an în care nu se ştia de criză, oamenii cumpărau aproape de toate “doar cu buletinul”, tichetele de masă primite la salariu dispăreau imediat la casele de marcat înghiţite de coşul plin cu fel de fel de cumpărături. Aşadar, aveam PIC la Călăraşi! Şi cum spuneam, îmi aduc aminte că la deschiderea lui în holul, destul de mare de la intrarea în magazinul propriuzis, aproape că nu aveai loc să arunci un ac! Invitaţi directori de pe la deconcentrate, conducerea locală şi judeţeană, respectiv Dragu şi Filipescu şi foarte multe feţe politice de pe la mai toate partidele existente la acea vreme prin zona noastră. Şi să nu-l uităm pe Octavian Ursulescu, invitat special să-i prezinte pe cei din conducerea PUC-ului, dar şi pe importanţii lideri care au luat cuvântul la inaugurare. Masă mare după, cu bucate alese şi care au dispărut cât ai clipi, îngurgitate de toţi cei prezenţi, urmate de vizita printre interminabilele rafturi în faţa cărora ne opream, priveam şi ne minunam! Cam atât a fost, pentru că doar cîteva luni mai târziu au început problemele financiare ale patronului magazinului şi cam gata a fost cu frumosul nostru PIC. Din toate laudele şi mulţumirile oficialităţilor la deschidere pentru cele câteva locuri de muncă create, au mai rămas doar necazurile unor angajaţi neplătiţi la timp şi multe, multe datorii, unele nici azi recuperate. Deschis cu surle şi trâmbiţe şi văzut ca o investiţie în care locurile de muncă pentru mulţi călărăşeni nu mai însemna o problemă, la numai câteva luni de la tăierea panglicii oficiale, Hypermarketul PIC a început să aibă probleme şi încet, dar sigur a fost închis în locul forfotei astăzi nu se mai poate vedea decât o clădire părăsită.

  Cam aşa au stat lucrurile la PIC şi sperăm din tot sufletul ca istoria să nu se repete şi cu magazinul Kaufland, cum de altfel, că aproape şi uitasem, s-a mai întâmplat şi cu MiniMax. Ce-i drept, trebuie să recunoaştem că la inaugurarea Kaufland, n-am văzut picior de candidat la electoralele din 9 decembrie şi poate acest lucru să fie de bun augur pentru noul magazin de la Călăraşi. Cât despre cealaltă poveste în care se spune că odată cu deschiderea Kaufland vor muri încet, dar sigur o serie de magazine de bloc sau chiar marketurile mai vechi din zonă, s-ar putea să fie cât se poate de adevărat. De altfel, cineva chiar insinua astăzi ceva de genul: “Hai, lăsaţi cu mulţumirile pentru cele 100 de locuri de muncă înfiinţate aici, pentru că, la Farfuria au dat afară pe motiv de restrângere a activităţii!”

  Aşadar, lucrurile nu sunt deloc cum par a fi la prima vedere. Şi cum călărăşenii nu prea mai au locuri de muncă, din criză nu mai ieşim, puterea de cumpărare a scăzut… Tare mi-e frică să nu am încă odată un “déjà vu”! Doamne fereşte!

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  4 × two =