Fost prim-ministru croat condamnat la închisoare pentru luare de mită

0
37

Publicația New York Times a citat analiști politici care consideră că acesta este un moment de cotitură pentru că guvernul croat a a promis că va eradica corupția înainte de aderarea la Uniunea Europeană, în iulie 2013. Croația luptă pentru combaterea fărădelegilor și a corupției, moștenire sângeroasă a războaielor balcanice din anii 1990 și a deceniilor de regim comunist.

Sanader, 59 de ani, a fost prim-ministru de la sfârșitul anului 2003 până în 2009, fiind condamnat pentru luare de mită, în cuantum de 5 milioane € de la grupul energetic MOL, în schimbul garantării drepturilor de control asupra companiei petroliere de stat a Croației, INA. Analistii spun ca guvernul croat ar putea revizui acordul potențial în privința participației cu MOL, compania negând orice neregulă.

Fostul prim-ministru a fost, de asemenea, acuzat de speculă în perioada războiului și primirea a 545.000 euro mita de la Hypo Alpe Adria Bank din Austria, în 1995, pe când a fost ministru adjunct de externe și Croația, aceasta fiind pusă sub un embargo comercial internațional, în timpul războiului de independență din fosta Iugoslavie.

Sanader, care și-a trădat emoția la citirea verdictului, a negat acuzațiile pe tot parcursul procesului, declarând că acestea au fost motivate politic, declarând că va face apel la această sentință. El se confruntă cu încă un proces separat privind strângerea obscură a taxelor pentru susținerea partidul său politic, Uniunea Democrată Croată, de „sifonare” a profiturilor din companiile de stat și de influențare a ofertelor publice. Partidul său, care a guvernat timp de opt ani până la înfrângerea în alegerile din decembrie 2011, este acum în opoziție.

Sanader a fost odată unul dintre cei mai puternici oameni din Croația, o figura aparent de neatins. El a ajutat la transformarea conservatoare a Uniunii Democratice Croate, partidul naționalist al liderului din timpul războiului, Franjo Tudjman, într-un partid pro-european și, de asemenea, dorea includerea țării sale în NATO. El a demisionat în iulie 2009, fără a oferi nicio explicație, fapt care a șocat Croația, înainte de a fugi în Austria, de unde a fost extrădat în cele din urmă după ce a încearcat să fugă în Statele Unite ale Americii.

Acuzațiile de exces de putere au urmat imediat. Mass-media croată a relatat că el a folosit o dată un avion guvernamental pentru a ajunge la Viena pentru a proba un smoking. Vila lui dintr-un cartier elegant din Zagreb a fost „umplută” cu picturi ale maeștrilor croați, acestea, spun procurorii, fiind încredințate unei măcelar local pentru păstrarea în siguranță, împreună cu valize de bani, înainte de a fugi în Austria.

"Ați dăunat reputației Croației", a spus judecătorul Ivan Turudic în instanța de judecată, potrivit Reuters. „Pentru ca ai fost un funcționar de stat de top, acest verdict este un mesaj pentru cei implicați în politică, unde criminalitatea nu plătește”. Cei prezenți la proces au spus că judecătorul Turudic a subliniat că verdictul nu a fost influențat din exterior.

Hotărârea instanței coincide cu temerile că fenomenul corupției este în creștere în randul noilor membri ai Uniunii Europene.

Nimic nu este întâmplător

Aici apare legătura cu România, în sensul că, în prestigiosul cotidian american, New York Times, se amintește că „în această vară, în România, fostul prim-ministru, Adrian Năstase, a fost arestat în baza acuzațiilor de corupție și condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru implicarea sa într-o schemă de finanțare ilicită a partidului său”, în timp ce „Bulgaria a ajuns în atenție pentru incapacitatea de duce capii lumii interlope în spatele gratiilor”.

În Croația, sentința a trimis un mesaj puternic, atât în plan local, cât și la Bruxelles, în sensul că în Croația lupta împotriva corupției a fost luată în serios.

Sasa Segrt, directorul executiv al biroului de la Zagreb al Transparency International (n.r. grup anti-corupție) a declarat că aspirația de a adera la UE a jucat un rol-cheie în unitatea Croației în lupta împotriva corupției, inclusiv încercarea de a aduce în fața justiției a lui Sanader. Cu toate acestea, a fost subliniat faptul că politicianul a beneficiat de un proces echitabil și de apărare.

„Cazul lui Sanader reprezintă un succes în lupta împotriva corupției. Sanader a reprezentat un simbol al corupției politice în Croația ", a spus Segrt. „Dar fără presiunea Uniunii Europene lucrurile s-ar fi mișcat mult mai încet”, a conchis acesta.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

13 − eight =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.