FOTO + VIDEO / Protest la Romply Călărași!

0
45

Supăraţi că nu şi-au primit salariile pe 20 august, aşa cum era stabilit, oamenii au decis să-şi strige nemulţumirile la poarta Romply, în această dimineaţă. “Trebua să ne dea banii pe 20 şi nu ne-au dat niciun fel de explicaţie de ce se întârzie. Pe luna trecută ne-au dat salariile în două rate, iar pe fluturaş era trecută o sumă, în timp ce în mână am luat mai puţin. Nu ne-a spus nimeni de ce se întâmplă aceste lucruri. Ne-au tăiat şi din zilele de concediu. Lucrăm de noapte şi nu avem salariile plătite la timp, ne dau pauză de jumătate de oră şi ne iau un tichet şi plata pe o zi, pentru pauzele de masă. E posibil aşa ceva? Muncim sâmbetele şi duminicile şi ar fi trebuit să se plătească dublu, dar nici vorbă despre aşa ceva” se plâng oamenii, aducând acuzaţii conducerii fabricii de pal din Călăraşi. Mai mult decât atât, cîteva dintre angajatele prezente la protest ar dori să afle un răspuns la întrebările cu privire la contractul lor de muncă, dar şi dacă vreunul dintre patroni ar putea să-şi crească copii cu jumătate din salariul, şi aşa destul de mic, pe care muncitorii îl iau. “E posibil să ne dea salariul la jumătate? Copiii noştri nu pot să mânânce şi să-i îmbrăcăm pe jumătate. Te duci la ei să-i întrebi de ce suntem trataţi în acest mpd şi, mai nou, aruncă vina de la unul la altul şi ne trimit de la unii la alţii. Spun să ne ducem la cei care ne-au angajat, iar noi nici nu mai ştim la această oră cui să ne adresăm. Au dat peste 300 de oameni afară, deşi fabrica merge, au oprit câte 50 de oameni în câteva locuri, restul afară ca pe câini!”, ne spune necăjită o femeie ţinându-şi copilaşul de mână.

Firme “căpuşă”?

Încurcăturile în ceea ce priveşte cine şi unde este angajat la momentul de faţă ar veni de la faptul că în incinta Romply Prod îşi desfăşoară activitatea trei firme “căpuşă”, aşa cum le-au prezentat chiar angajaţii cu care am stat de vorbă. “Este Minosan-ul, singura firma pe care o recunoaşte şi care prestează servicii pentru Romply şi Dumicro şi Minoliv despre care nu ştie nimeni ale cui sunt. Ni se spune să ne ducem la cei care ne-au angajat, îşi bat pur şi simplu joc de noi! Ne plimbă de la unii la alţii…”, ne-a declarat o femeie supărată nu numai că nu şi-a luat salariul la timp, dar şi pentru că lucrează în condiţii deosebite, în mediu toxic, iar angajatorul nici echipament de protecţie nu le mai dă muncitorilor. “Am lucrat trei luni de zile cu clei şi ne-am umplut de bube pe mîini pentru că nici măcar nu ne-au dat mănuşi de protecţie. La unii li s-au dat mănuşi, dar au lucrat în hainele de acasă, nici vorbă de echipament de protecţie! La unii s-a dat, la alţii nu! Păi, astea se dau preferenţial, nu-i pentru toată lumea la fel? Tichetele de toxicitate, pentru cei care lucrăm la clei, abia acum după trei luni de zile ne-a dat doar un amărât de tichet”, mai spune una dintre protestare, în timp ce un alt angajat precizează că în această dimineaţă, un grup de angajaţi au depus o sesizare cu nemulţumirile lor şi la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă al Judeţului Călăraşi.

Cu presa la poartă, firma de pal le-a dat oamenilor salariul

După ce s-au adunat la poarta societăţii, cei aproximativ 70 de angajaţi au fost lăsaţi să intre în fabrică pentru a discuta cu reprezentanţii conducerii firmei angajatoare. La puţin după, cu protestatarii înăuntru şi presa la poartă, un autoturism în care se afla contabilul societăţii a ieşit din fabrică, transmiţându-ne că merge la bancă pentru a le da oamenilor salariile. “Înţelegeţi şi dumneavoastră, dacă nu au fost bani, de unde să le dăm?”, a fost răspunsul dat presei de reprezentanţii societăţii.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

15 − nine =