Administratorul SC Dealul Negru, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală

0
99

Florin Dicu şi contabila acestuia, Elena Dijmărescu, au fost, în sfârşit, condamnaţi. Aceştia au fost pedepsiţi cu privarea de libertate pentru evaziune fiscală. “Prin decizia penală nr. 2.214 din 22 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Tribunalului Bucureşti care a hotărât următoarele: Condamnarea inculpatului DICU FLORIN, administrator al SC Dealul Negru SRL, la pedeapsa de 3 ani şi 9 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: două infracţiuni de evaziune fiscală, în formă continuată şi tentativă la infracţiunea de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, se precizază în comunicatul emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Contabila a primit trei ani şi jumătate

Elena Dijmărescu, prestator de servicii contabile la SC Dealul Negru SRL, a primit o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi 6 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunile comise de Florin Dicu.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti la data de la data de 20 decembrie 2010.

Prejudiciu de 18 milioane de lei

Conform cercetărilor effectuate de procurori, s-a constatat că în perioada ianuarie – decembrie 2009, Florin Dicu, în calitate de administrator al SC Dealul Negru SRL, a înregistrat în contabilitatea firmei sale operaţiuni fictive de cumpărare de mărfuri (carne de pui şi porc, ouă, produse lactate), utilizând documente emise în numele unor furnizori din România. De asemenea, Dicu Florin a evidenţiat în contabilitate operaţiuni fictive de vânzare a aceloraşi mărfuri către societăţi comerciale din Cipru şi Bulgaria. În această modalitate s-a sustras de la plata unor obligaţii fiscale în sumă de 17.914.399 lei.

Rambursări de TVA fictive

Ulterior, Dicu Florin a formulat o cerere de rambursare de TVA de la bugetul consolidat al statului în valoare de 1.800.077 lei invocând în susţinerea cererii sale operaţiunile comerciale fictive menţionate mai sus. “Inculpata Dijmărescu Elena a făcut personal demersurile necesare acestei cereri. Această procedură a fost suspendată ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal. De asemenea, în aceeaşi perioadă, Dicu Florin a omis să înregistreze în contabilitatea firmei sale livrările de marfă efectuate fără documente legale. În întreaga sa activitate evazionistă, Dicu Florin a fost sprijinit de Dijmărescu Elena în calitatea sa de prestator de servicii contabile”, explică procurorii.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 42.328.256 lei, echivalentul a aproximativ 9.989.440 euro (calculat la cursul mediu al anului 2009).

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun imobil aparţinând inculpatei Dijmărescu Elena, nefiind identificate bunuri în proprietatea lui Dicu Florin. “Inculpaţii Dicu Florin şi Dijmărescu Elena au mai fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Bucureşti al DNA în cursul lunii mai 2010 pentru fapte similare”, adaugă procuroii DNA.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

five × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.