SC Ecoaqua SA Călărași a încheiat un contract de mii de euro cu o firmă „fantomă”!

0
57

Lucrările de „mântuială” efectuate de muncitorii firmei SC Energoconstrucția-Filiala București  SA, sunt destul de vizibile și aceste aspecte au dus la nemulțumirea locuitorilor străzilor Sulfinei și Rahova. După mai multe sesizări venite pe adresa redacței noastre, reporterii ziarului Ediția au mers în teren pentru a vedea realitatea. În urma anchetelor am aflat faptul că muncitorii aparțin de fapt unei alte firme, care nu pare a avea nicio legătură cu Energoconstrucția. Pe lângă acest aspect, pe care îl vom dezbate în numărul de azi, lucrătorii, o parte dintre ei au început să-și spună păsurile în fața presei. Muncitorii care efectuează lucrările pe străzile respective spun că nu și-au primit banii de câteva luni bune și că nu mai vor să lucreze pentru firma… „Aumi”!? Din start am aflat că de fapt Energoconstrucția a încercat o nouă metodă de a „căpușa” banii europeni, subcontractând o altă firmă. La câteva săptămâni după ce a câștigat licitația cu SC Ecoaqua SA Călărași, Energoconstrucția-Filiala București (în calitate de beneficiar) încheie cu SC Aumi Instal SRL București un contract de prestări lucrări, prin care îi încredinţează o parte din frontul de lucru. Este posibil ca între Energoconstrucția și SC Aumi, firma care a câștigat licitația, să mai fi încheiat și alte contracte subsecvente, astfel încât lucrările ajung să fie executate la mâna a treia, şmecherii rotunjindu-şi conturile bancare fără prea mari eforturi. Este ilegal să subcontractezi mai mult de 9% din lucrări, banii provenind din fonduri europene iar din acest motiv s-a recurs la o stratagemă extrem de abilă. Între Energoconstrucția și Aumi Instal n-au fost încheiate subcontracte de executare a lucrărilor, ci aparente „Contracte de detașare a forței de muncă” ori, cel mult, „Contracte de prestări servicii”.

Muncitorii au depus plângeri la ITM Călărași

Așa s-a ajuns la lucrările de „mâna a 3-a” efectuate la Călărași de SC Aumi Instal de Ilfov, firmă care ar fi angajat câțiva muncitori din Călărași, pentru lucrările care sunt în curs de desfășurare pe străzile Rahova și Sulfinei. După demararea anchetei noastre, mai mulți muncitori au depus plângeri la ITM Călărași pentru recuperarea salariilor. Lucrătorii sunt nemulțumiți că nu și-au luat banii de câteva luni și s-au adresat inspectorilor ITM. „Nu mai stau la ăștia. Sunt niște țepari. A spus că vine de la București șeful cel mare să ne dea banii și…. Ne-a păcălit. Ne tot amână. Am depus plângeri la ITM să ne luăm banii. Nu știm pentru cine lucrăm”, a spus un muncitor care a dorit să-și păstreze anonimatul. În urma acestor sesizări, inspectorii ITM Călărași au demarat deja o anchetă legat de acest caz.

Nicolae Dragu: „ I-a nenorocit pe oameni în zonă”

Edilul municipalității a declarat pentru ziarul Ediția că firma care a câștigat licitația de la Ecoaqua se află în faliment. „Proiectul face parte din programul de canalizare a oraşului şi reabilitare a coloanelor de alimentare cu apă.Licitaţia a fost ţinută de Ecoaqua, Consiliul judeţean, şi a fost câştigată de o firmă falimentară. Depunând acte, certificate de bonitate false şi la o verificare a unei comisii UE s-a constatat falsitatea contractului încheiat între Ecoaqua şi Electroconstrucţia care, fiind în faliment a vrut să mute şi să facă contractul cu altă firmă. Vă daţi seama că aşa cum stă situaţia în momentul de faţă, sunt mari probleme. Trebuie să se reia licitaţia şi acest lucru înseamnă timp. I-a nenorocit pe oameni în zona unde se lucrează, i-au inundat pe oameni şi toată vina o poartă cei de la Consiliul Judeţean care coordonează activitatea.  Primăria va lua atitudine şi pentru că am primit plângeri de la oameni o să-i amendez pentru problemele pe care le-au creat în zonă”, a afirmat Nicolae Dragu.

„Noi am plătit un avans, problema este a antreprenorului”

Jurnaliștii ziarului Editia au încercat să obțină și părerea celor de la SC Ecoaqua, firmă care a încheiat contractual pe bani europeni cu Energoconstructia, însă, în lipsa directorului Claudiu Iorgovici ne-a dat mai multe răspunsuri Lenuța Dinu, de la departamentul coordonator.

Reprezentanții SC Ecoaqua SA Călărași, spun că au virat un avans de 26 de miliarde de lei vechi către firma care efectuează lucrările și că la licitația care a avut loc nu au fost probleme. „Eu vă spun ceea ce ştiu. Problema salariilor nu este a noastră. Noi am plătit un avans, problema este a antreprenorului. Dacă nu a plătit oamenii care muncesc acolo, vă daţi seama… Nu este problema beneficiarului să urmărească dacă antreprenorul plăteşte salariaţii. Noi am făcut plăţile, am plătit un avans de 10%  la începutul contractului, un avans destul de mare, 26 de miliarde de lei vechi, care s-au plătit pentru mobilizarea personalului, pentru achiziţionarea unei părţi a materialelor, tocmai de aceea s-au pus la dispoziţie aceşti bani”, a afirmat Lenuța Dinu, reprezentant Ecoaqua Călărași. În alt sens, doamna Dinu, recunoaște faptul că lucrările merg foarte prost și se poate ajunge la rezilierea contractului. „Într-adevăr, contractul merge foarte prost, acest lucru s-a sesizat mai de mult timp de către noi. Ei au început lucrările în noiembrie şi tot am sperat că tot o să meargă, dar… Noi avem nişte puncte de referinţă la care tot timpul ne raportăm, avem stadiul contractului. Faptul că au întârziat foarte mult, noi am făcut nişte demersuri împreună cu supervizorul, din noiembrie şi până la zi, de a urgenta într-un fel lucrările. A trecut iarna şi nu s-a întâmplat nimic. La ora actuală suntem puşi în situaţia de a rezilia acest contract. Există această posibilitate. Este un contract extrem de mare pe acest proiect. O să fie foarte greu dacă se reziliează contractul, cel putin pentru noi, trebuie să întocmim un stadiu fizic la lucrările pe care le-au efectuat până în acest moment, apoi toate celelalte documente… Suntem într-o situaţie foarte dificilă”, a mai spus Lenuța.

Cum câștigă licitațiile Energoconstrucția?

SC Ecoaqua SA Călărași, societate care se află sub „umbrela” Consiliului Județean Călărași a mai încheiat și alte contracte cu SC Energoconstrucția-Filiala București. La data de 29.07.2010 SC Ecoaqua SA a încheiat cu Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti SA un contract privind „Extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuiţie şi a sistemelor de canalizare inclusiv staţii de pompare apa uzată din aglomerările Budeşti şi Olteniţa”. Acest subiect a fost dezbătut în ziarul de publicaţie naţională, Atac. Jurnaliştii de la Atac, au scris faptul că la acea vreme, din 19 ofertante, licitaţia a fost câştigată de filială, deoarece a venit cu un preţ mai mic cu aproape 1,6 milioane de euro, faţă de aprecierile beneficiarului (5,6 milioane de euro). Energoconstrucţia şi-a înfiinţat o sucursală la Bucureşti, având acelaşi sediu social, prin care participă la licitaţiile publice, inducând în eroare autorităţile contractante. Acestea, când remarcă printre ofertante numele Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti SA, au convingerea că este vorba despre societatea-mamă, care dispune de o droaie de salariați şi utilaje corespunzătoare pentru efectuarea lucrărilor solicitate. În realitate, Filiala nu este altceva decât o „căpuşă”, având doar o mână de angajaţi, (79 la ora actuală) care câştigă lucrări şi le subcontractează unor terţi fără mari capacităţi tehnice. În realitate, SC Energoconstrucția SA se află în insolvență, iar la licitații participă SC Energoconstrucția-Filiala București SA. Această „spargere” s-a produs la sfârșitul anului 2010, atunci când Constantin Tăbăcaru vicepreşedinte C.A. a decedat, iar în tot acest timp Lucian Naidin, președinte CA încearcă să pună mâna pe 16% din acţiunile societăţii ce cuvin descendenţilor. Lucian Naidin este de profesie economist, având o avere estimată la 9-10 milioane de euro. Prin SC Energo Bet, acesta mai controlează firmele Energo Prest Progresu, Energoplast Group, Energo Beton, dar și altele de mai mică importanță. În concluzie, SC Ecoaqua SA Călărași a oferit în urma unei licitații o sumă enormă societății  controlată de Lucian Naidin, „expert” de altfel în sifonarea fondurilor comunitare nerambursabile. Firma sa, contractează lucrări pe care le subcontractează mascat şi în totalitate mai departe, pretinzând un comision de 20% fără să facă altceva decât să plimbe nişte hârtii, conform ziarului Atac..

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

20 + fifteen =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.