Cu ce-a greşit Dumitru?

  0
  48

  Ales senator, prima dată pe listele PNL în 2004, Constantin Dumitru a schimbat macazul după o vreme şi s-a declarat pentru un timp independent, după care a trecut la PD(L). Acolo a câştigat şi al doilea mandat de senator, într-o luptă cu Norica Nicolai. Aşa era legea electorală la vremea aceea, iar Constantin Dumitru a câştigat cu mai puţine voturi colegiul respectiv.

  Partidul Democrat Liberal l-a făcut şi chestor al Senatului României şi nu pot spune că „Senatorul Denis”, cum i se spune lui Constantin Dumitru de către cunoscuţi, ar fi fost vreun mut în Parlamentul României. Ba, a fost chiar vocal, a vorbit de nenumărate ori, iar timpul ne va arăta dacă a avut sau nu dreptate să voteze tăierea salariilor şi a pensiilor, alături de PDL, UNPR, UDMR şi parlamentarii minorităţilor naţionale.

  A venit însă şi vreamea deconturilor politice. Guvernul cu termen redus al premierului Mihai Răzvan Ungureanu avea să înfrunte, după 78 de zile, prima moţiune de cenzură. Moţiune pe care a şi picat-o, de altfel. Asta a fost o bună ocazie pentru mulţi dintre parlamentari – şi nu numai – din PDL să treacă masiv la PSD sau, după caz, la PNL. A fost o bună ocazie să se „frunzăverdească”, după o expresie a vremii.

  Senatorul Constantin Dumitru nu s-a „frunzăverdit”. A anunţat că va vota moţiunea de cenzură, dar nu s-a grăbit cu arme şi bagaje nici către PNL, nici către PSD. A spus că va vota şi că aşteaptă să fie exclus din PDL, conform lui Vasile Blaga care a declarat că oricine votează moţiunea de cenzură se va situa în afara PDL. Dar PDL-ul nu l-a exclus.

  În schimb, senatorul Constantin Dumitru a strâns presa şi a explicat că nu se mai regăseşte în PDL şi că simpatizează USL. Vi se pare migrator, profitor sau nu-ştiu-cum? Mie nu mi se pare! Este senatorul Constantin Dumitru singurul care a părăsit PDL-ul? Nicidecum! A făcut-o cu surle şi trâmbiţe, ca alţii? Nicidecum! A făcut-o ca să-şi păstreze nişte privilegii pentru sine ori pentru familia sa? Greu de spus, dar nu cred, iar zilele care vor veni vor arăta că n-a fost aşa.

  Deci, unde a greşit senatorul Dumitru? De ce se încearcă aruncarea anatemei asupra sa? Doar pentru că nu şi-a anunţat trecerea de la PDL la USL cu o zi mai înainte? Doar pentru că n-a anunţat că trece cu câţiva primari, consilieri şi voturi, cum au anunţat alţii? Doar pentru că s-a purtat cu bun-simţ şi cu demnitate şi n-a bătut toba, după moda vremii? Cu asta a greşit senatorul Constantin Dumitru?

  De fapt, o să reformulez. Nu este corect să întreb „cu ce a greşit senatorul Constantin Dumitru?”. Corect este să întreb „a greşit senatorul Constantin Dumitru?”. Eu cred că nu. Poate, doar, în ideea că păstrează bunul-simţ şi limitele normalului mai mult şi mai profund decât alţii.

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  thirteen + 3 =