Filipescu sau Fuia?

  0
  36

  Răducu Filipescu – Uniunea Social Liberală, Stelian Fuia – Alianţa Popular Creştină, Mitroi Petrişor – Partidul Alianţa Socialistă, Andrei Romilă – Forţa Civică, Ion Stan – Partidul Poporului – Dan Diaconescu, Marius Mihalache – Partidul Uniunea Ecologiştilor din România, Popa Radu – Partidul Poporului, Constantin Sima – independent, susţinut de Uniunea Populară Social Creştină, Ion Niculae – Partidul Verde, Ştefan Novac – Partidul România Mare.  Acestea sunt numele celor care s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean Călăraşi. Zece pentru Călăraşi.

  Raţional privind problema, doar primii doi au şanse, ceilalţi candidând ori cu speranţa că “ceva” s-ar putea întâmpla şi le-ar aduce victoria, ori pur şi simplu pentru că partidele pe care le reprezintă trebuiau să aibe un nume pe liste.
  De altfel, în acest raţionament se circumscrie întrucâtva chiar şi Stelian Fuia, candidatul Alianţei Popular Creştine. Titular al portofoliului pentru Agricultură în cabinetul cu termen redus al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, Stelian Fuia nu s-a aruncat de la început în lupta pentru postul de preşedinte al consiliului judeţean.  În timp ce alte partide sau grupări politice, chiar mai puţin însemnate, îşi desemnaseră candidaţii, în PDL (APC pentru candidaţi, după încheierea înţelegerii cu UNPR) s-a jucat un fel de ping-pong cu candidatura pentru preşedintele consiliului judeţean, între Stelian Fuia şi Emil Muşat. Apariţia Oanei Mizil, evacuată de la PSD (nu pentru mult timp, după cum vom vedea cu toţii în toamnă!), a dat oarecari speranţe celor doi că vor scăpa de candidatură. Dar nu a fost să fie aşa!

  Demiterea prin moţiune de cenzură a guvernului de 78 de zile din care făcea parte Stelian Fuia aproape că l-a împins în faţă pe liderul Organizaţiei judeţene a PDL Călăraşi. Sosit la Călăraşi după ce a fost demis ca ministru în Parlamentul României, Stelian Fuia a constatat că trebuie să candideze şi că are de cărat în spate o listă care, aproape că nu-i aparţine, întocmită de Nicolae Dragu într-o şedinţă cu tunete şi fulgere, în care Fuia a negociat cu Dragu de pe poziţia de învins. Aşa a constatat că lista APC îi este aproape străină, primul dintre apropiaţii săi din PDL ocupând locul al nouălea! În cazul, destul de probabil al unui eşec în alegerile pentru preşedinţia consiliului judeţean, cu o organizaţie aproape distrusă de migraţia către PSD şi PNL, fără consilieri judeţeni şi locali în reşedinţa de judeţ, Stelian Fuia ar putea avea mari probleme în a se menţine la conducerea filialei judeţene a PDL după alegeri, dar acesta este un subiect separat asupra căruia vom reveni în curând.

  Nu acelaşi lucru se întâmplă în tabăra USL. Răducu Filipescu, situat foarte bine în sondajele de opinie privind intenţia de vot, cu deja două mandate de preşdinte de consiliu judeţean în spate şi cu realizări deloc neglijabile, s-a înscris fără teamă în cursă. Chiar fără teamă, totuşi? Ambiţioasa Oana Mizil a fost pe cale să strice socotelile liderului liberal, favorit în cursa pentru preşedinţia consiliului. Mai întâi din PSD, apoi din afara acestuia. Negocierile Oanei Mizil cu PDL, apoi cu PP-DD dădeau bătăi de cap lui Răducu Filipescu. Cu toate că apariţia a încă unui candidat, a Oanei Mizil concret, ar fi trebuit să-i crească şansele favoritului Filipescu, prin polarizarea unor voturi de la contracandidaţii săi, totuşi liderul liberal a părut la un moment dat încurcat de posibila candidatură a acesteia. S-a temut, probabil, ca Oana Mizil să nu ia chiar din voturile sale, ale USL, mai exact ale PSD! Ieşirea Oanei Mizil din cursa electorală îl avantajează clar pe Răducu Filipescu.
  Din cele 100 de procente ale voturilor valabil exprimate, peste 80 cred că se vor duce către Răducu Filipescu şi Stelian Fuia, restul de 20, sau mai puţin, probabil, se vor împărţi între ceilalţi candidaţi. Rămâne însă de văzut cât va lua fiecare dintre ei şi cine va fi până la urmă învingătorul.

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  20 + 8 =