Infractor spaniol, ascuns în Unirea, de teama mafioţilor

0
35

Arestat iniţial, la sfârşitul anului trecut, pentru “contrabandă calificată” şi “nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, şi condamnat la 1 an şi opt luni de închisoare cu suspendare, spaniolul de 51 de ani s-a dovedit a fi plin de surprize. Astfel, procurorii de la Parchetul judeţean au descoperit faptul că bărbatul care a furat identitatea unei alte persoane este urmărit naţional în Spania, fiind arestat între anii 1998-2007 pentru mai multe infracţiuni. “După ce a fost trimis în judecată, şi condamnat la închisoare cu suspendare de Tribunalul Călăraşi, la câteva zile, autorităţile spaniole ne-au comunicat că adevărata identitate a lui J.B.P.T.,  este de fapt M. F. J. L. Acesta şi-a declinat identitatea. Apoi a fost întocmit un alt dosar de către Tribunalul Călăraşi, şi a fost trimis în judecată pentru fals privind identitatea, la sfârşitul lunii martie 2012”, ne-a declarat procurorul de caz, Xenofonte Purcărea. Bărbatul a reuşit să fure identitatea altei personae, înlocuind poza de pe cartea de identitate.

De ce nu-l vor spaniolii?

Pentru a putea fi repatriate, autorităţile spaniole trebuie să facă o cerere de extrădare, însă, deocamdată, acestea nu s-au arătat interesate de acest personaj. Bărbatul a mărturisit că preferă să rămână arestat în România decât să fie repatriat, deoarece are câteva conturi nereglate cu mafioţii spanioli, care îl caută să se răzbune pe el, deoarece, se pare că i-ar fi furat. “Autorităţile spaniole ne-au comunicat că bărbatul a fost, în perioada 1998-2007, arestat în repetate rânduri pentru furt, încălcarea proprietăţii, trafic de stupefiente, violenţă domestică, tulburarea ordinii şi liniştii publice, port ilegal de arme, muniţii şi explozibili”, a precizat procurorul.

Pericol public, în libertate?

În timpul percheziţiei efectuate pe 13 octombrie 2011, la domiciliul suspectului, au fost găsite trei pistoale cu glonţ şi 175 de cartuşe. “Poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Călăraşi, cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi şi ai Serviciului de Intervenţie Rapidă au găsit şi ridicat în vederea confiscării trei arme letale, dintre care două pistoale cu calibrul de 9 mm şi un pistol având calibrul de 38 mm şi 168 cartuşe cu glonţ (102, calibrul 9 mm şi 66 calibrul 38 mm), deţinute ilegal de cetăţeanul spaniol, domiciliat în comuna Unirea. Armele şi muniţia au fost introduse în ţară în luna mai a anului 2011, fiind ascunse în habitaclul unui autoturism”, declara la acea dată, inspector Ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi. Cu toate acestea, omul a scăpat de închisoare, cu ajutorul judecătorilor, care, se pare că nu l-au considerat un pericol pentru societate. Cum în momentul de faţă, nu poate fi cercetat de către autorităţile române decât pentru falsul privind identitatea, acesta nu poate fi arestat. “Legea română prevede arestarea dacă reprezintă pericol social, şi, infracţiunea pentru care este trimis în judecată sau se propune arestarea e sancţionată cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 4 ani. Falsul privind identitatea are o pedeapsă prevăzută prin lege de la 3 luni la 3 ani, ca atare, nu poate fi încarcerat, dar, aşteptăm ca instanţa să-i dea detenţie, să nu-l mai pună în libertate”, a explicat procurorul Xenofonte Purcărea.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

nineteen − 17 =