Actorii Teatrului Nottara vin la Călăraşi

  0
  33

  După comediile savuroase care au stârnit lacrimi de râs, pe scena Sălii de spectacole va urma o piesă de teatru cu puternic caracter psihologic. Mascată sub ambalajul unei comedii, piesa „Metoda”, montată de Teatrul Nottara, este o critică a globalizării si dezumanizării din perspectiva vânătorii de joburi şi a dezvoltării carierei. Distribuţia este formată din Cerasela Iosifescu, Adrian Văncica, Alexandru Jitea şi Gabriel Răuţă.

  Cât de mult lupţi pentru un job?

  Povestea spectacolului regizat de Theodor Cristian Popescu, plecând de la textul lui Jordi Galceran prezintă patru candidaţi la o funcţie de manager într-o importantă companie multinaţională. Odată ajunşi în încăperea în care ar urma interviul ei sunt anunţaţi că unul dintre ei este spionul companiei şi îi va evalua pe ceilalţi. Candidaţii sunt supuşi unui riguros test psihologic, iar cerinţele abracadabrante ale angajatorilor invizibili sunt trimise prin plicuri scoase din sertare stârnind schizofrenia comportamentală care atinge cote maxime. Pe măsură ce rămân din ce în ce mai puţini, candidaţii rămaşi cedează presiunii şi dezvăluie caractere umane slabe şi atitudini ciudate vis-a-vis de munca într-o companie.
  Cei patru sunt eliminaţi pe rând din joc pentru ca finalul să surprindă total publicul. “Textul cucereşte prin manieră şi propunere. Totul începe şi continuă până spre final ca un joc nevinovat, pe alocuri chiar caraghios. Pentru ca la urmă să descoperim adevăruri cumplite. Asta nu înseamnă că viaţa nu merge mai departe. În fond, trăim într-o lume ce se hrăneşte cu fiecare dintre noi, un organism sadic şi autosuficient ce ne obligă la examene permanente. Cel mai bun (adică cel mai rău) câştigă. Dar numai pe moment. Căci concurenţa e în spatele uşii”, spunea despre această piesă Răzvana Niţă, PORT.ro.

  Metoda Grönholm, success de la debut

  Metoda, spectacol de teatru după piesa Metoda Gronholm a dramaturgului catalan Jordi Galceran, în regia lui Theodor Cristian Popescu, scenografia Ştefan Caragiu, la Teatrul Nottara Bucureşti.

  Jordi Galcerán, cunoscut dramaturg catalan, şi-a facut debutul practic, simultan: Dakota, care în 1985 a obţinut premiul Ignasi Iglesias, oferit de Institutul Teatral din Barcelona, şi Paraules encadenades, care, în acelaşi an, a fost recompensată la cea de-a XX-a ediţie a Premiului Born de Teatre, oferit de Cercle Artístic de Ciutadella. Metoda Grönholm a fost montată la Teatrul Naţional Catalan, în mai 2003, şi a înregistrat, înca de la debut, un succes fără precedent. În 2004, are premiera la Madrid şi, timp de o stagiune, se joacă cu succes în ambele oraşe. Această opera a primit numeroase distinctii în Spania, printre acestea numărându-se: Premiul Max, pentru cea mai bună operă, Premiul Ercilla, pentru cea mai bună creaţie dramatică şi Premiul Mayte, pentru evenimentul teatral care s-a evidenţiat cel mai mult. S-a jucat, printre altele, în Mexic, Argentina şi Venezuela. Au avut loc reprezentaţii la Lisabona şi în alte ţări europene.

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  3 × one =